Slutspel

Sjöbolaget Beachboys blev Bergens motståndare i A-slutspelets sextondelsfinal. BBK var klart överlägsna och kunde vinna enkelt med 3-0.

Det märktes tidigt i matchen att Beachboy mest var intresserade av att förstöra och jävlas för BBK, vilket de emellertid inte lyckades något vidare med.

Deras målvakt stod i jeans och utespelarna varvade långbollar med att försöka på sig biscycletas och konster som stod över deras förmåga. På något sätt kändes det som att de undermedvetet redan på förhand förstod att det var kört.

BBK:s ledningsmål kom i 6:e minuten efter att Petter Johansson lyckats slå in en stolpretur. I inledningen av den andra halvleken kunde sedan Anders Cheung öka på till 2-0 på straff, och slutligen avslutade William Grenholm målskyttet.

Grenholm hade för övrigt under lördagsnatten åkt på en riktig örfil av en tjej på baren Martin & Martin. Hon trodde att Wille hade klämt på hennes rumpa, men i själva verket var det en äldre herre i närheten som hade tafsat, vilket tjejen aldrig uppmärksammade.

Smällen gjorde att han inte var hundraprocentigt fit i sextondelen, med fläskläpp och smärta i käken.

- Jag kunde inte nicka, så det var en liten bieffekt av vad som hände på nattklubben, säger han.

Vid målet var han less på att BBK hade slarvat med avsluten.

- Det gjorde mig förbannad. Jag tycker att vi tog alldeles för lite avslut. Jag hade möjlighet att passa Petter, men kände att nu måste skotten börja komma, säger han.

Bergen BK vann alltså helt rättvist och gick nu vidare till åttondelsfinal. Där väntade en av turneringens allra duktigaste lag, Karlshamnslaget Rosa Pantrarna.

Det skulle som väntat bli en jämn och hård tillställning. På förhand kändes det också som fifty fifty och väldigt ovisst om vilken som skulle dra längsta strået.

För första gången under hela turneringen hamnade BBK i underläge i första halvlek, och det kom i den femte spelminuten.

BBK behöll dock lugnet och lyckades kvittera redan i nästa anfall. Sedan Olov Bergkvist blivit neddragen pangade han åter in ett snyggt frisparksmål och 1-1 var ett faktum, ett resultat som stod sig till halvtid.

Nervositeten steg ju längre matchen gick. Under andra halvleken började hjärtat slå allt hårdare, såväl för spelarna och vi journalister utanför planen.

Med tre minuter kvar att spela kastade Fredrik Enberg bollen långt ut mot William Grenholm upp på offensiv planhalva. Han kunde ta emot  den snyggt och sedan skjuta in ett mycket förlösande 2-1 mål.

Nu gällde det bara att täppa till bakåt resten av tiden.

Men dessvärre skulle Bergen komma att släppa in en mycket onödigt mål. Osman Palani höll på att täcka bollen ute vid ena sidlinjen på egen planhalva då Fredrik Enberg sprang ut för att fånga den.

Palani uppfattade dock inte detta, och innan Enberg var framme lyckades en Rosa Pantern-spelare knipa åt sig bollen och spela fram till en lagkamrat som satte 2-2 i öppet mål.

2-2 blev slutresultatet och således krävdes ett sudden death-straffavgörande. Spelarna i de båda lagen gick vidare till Plan 9 där alla straffavgöranden skulle avverkas för att spara tid o rum.

Efter lottningen stod det klart att BBK fick börja med att slå sin straff. William Grenholm klev fram, tog en lagom insats och kunde trycka in bollen lågt vid vänstra hörnet, samtidigt som Rosa Panterns keeper kastade sig åt fel håll.

Nu gällde det bara för Fredrik Enberg att rädda straffen, och BBK skulle gå vidare till kvartsfinal. Rosa Panterns straffläggare såg nervös ut och verkade inte ha nerverna under kontroll.

Han gick fram och avslutade, men straffkungen Enberg, som dittills hade räddat 4 av 5 straffar... blev inte oväntat stor matchhjälte och avvärdje.

- Jag var helt säker på att jag skulle ta den. Framförallt när Wille hade satt sin straff så fanns det ingenting annat på kartan. Jag skulle bara rädda den, säger Enberg, som annars tycker att segern var rättvis.

- Vi är det bättre laget och förtjänade att gå vidare. Tyvärr får de ett onödigt skitmål i slutet, vilket gör det mer dramatiskt än det borde ha blivit.

Bergen BK avancerade därmed till kvartsfinal, där Helsingborgslaget Skörpinge SMF skulle stå för motståndet.

Ända från första start kändes Bergen BK som det bättre laget. Man agerade lugnt, sansat och metodiskt. 1-0 ledningen efter ett par minuter genom William Grenholm kom därför inte som någon överraskning.

Helsingborgarna skulle dock ändå få till en lite turlig kvittering just före pausvilan. På en hörna lyckades de skjuta bollen via Jerker Lindh och sedan in i mål. 1-1 inför andra halvlek.

BBK var klart närmast ett 2-1 mål i andra. Man hade flera bra möjligheter att avgöra, inte minst Petter Johansson som fick chans på frispark högt uppe på offensiv planhalva.

Men han fick ingen perfekt träff och skottet gick utanför.

Skörplinge var ett mycket sämre lag i jämförelse med Rosa Pantern, men kunde trots det hålla igen och få fram ett nytt straffavgörande.

Återigen fick BBK förmånen att börja slå sin straff. Den här gången var det Olov Bergkvist som fick äntra scenen.

Hårt och beslutsamt tryckte han in den förbi målvakten, och utgångsläget var återigen perfekt. Nu behövdes det bara en ny straffräddning av Enberg, och BBK skulle vara klara för semifinal.

Men det ville sig inte den här gången. Straffskytten fick på ett hårt, lågt skott som gick förbi Enberg på hans högra sida. Straffavgörandet var alltjämt vid liv.

William Grenholm klev åter fram och drog på ett lågt skott som gick nära på i mitten av målet. Dessvärre följde Skörplinges keeper bollbanan och svarade för en kvick benparad.

Nu var förutsättningarna plötsligt annorlunda. Vid ett Skörplingemål vid nästa straff och BBK skulle vara ute i turneringen.

Deras straffskytt valde att skjuta åt samma håll som sin lagkamrat innan. Enberg kastade sig åter åt rätt håll, men det räckte ändå inte för att kunna få stopp på bollen. Det blev mål, och konstaterande ledde detta i utträde för BBK ur turneringen.

Besvikelsen var stor efteråt bland spelarna. Man hade som sagt varit det klart bättre laget under matchen och förtjänade verkligen att gå vidare. Spelmässigt agerade Skörplinge mycket mindre imponerande än flertalet lag som BBK stött på i cupen.

Det går inte komma ifrån att straffar är ett lotteri. Bergen hade marginalerna på sin sida mot Rosa Pantern, den här gången var det ombytta roller.

Skörplinge hade tur och omständigheter som gick deras väg. Små tillfälligheter som vid sidan av spelet också ofta behövs för att komma långt i sådana här sammanhang.

BBK ska göra allt annat än att skämmas för sin insats i Åhus Beachsoccer. Man bjöd på en riktigt underhållande fotboll och gjorde sig ett namn bland publik och andra närvarande lag. Många gånger hördes det nämligen hur imponerade folk var av norrlänningarna.

Att man hamnar på femteplats av 48 deltagande lag i en av Sveriges allra största beachfotbolslturneringen visar att BBK tillhörde den absoluta toppen, även om det just nu kan vara svårt att ta till sig det.

Då det blev respass på just straffar är Bergen alltjämt ett obesegrat lag under ordinare tid, vilket säger rätt mycket om lagets kvaliteer. Vinnarmentaliteten är djupt inpräntad och en stor orsak till lagets tidigare cupsegrar i NLBS, Goe Invitational och Södertälje.

Det är därför med stolthet och heder som BBK nu är tillbaka i Skellefteå och kan börja ladda inför GOE Invitational om två veckor.

Imorgon kommer ett inlägg med massa bilder från resans gång, och även lite statistik.

I nuläget pekar också det mesta på att det blir en helsida om BBK:s Åhussejour i Norrans onsdagstidning.